Diablo IV. Ένα νέο κεφάλαιο στη saga που εξιστορεί τη μάχη του Φωτός και του Σκότους στο καταταλαιπωρημένο και κατεστραμμένο Sanctuary, το οποίο παλινδρομεί κάθε φορά που μια δύναμη υπερτερεί έναντι της άλλης. Αυτή τη φορά, όμως, το Κακό είναι έτοιμο να πάρει τη ρεβάνς. Με τις δυνάμεις των Αρχαγγέλων να έχουν κατακερματιστεί και με τα Prime Evils να έχουν εξουδετερωθεί, ήρθε επιτέλους η στιγμή της Μητέρας του Sanctuary, της Lilith, να αναλάβει την ενεργό δράση.
Το πώς γίνεται αυτό, είναι κάτι που συμβαίνει στα πρώτα δευτερόλεπτα της Early Beta του Diablo IV, μέσα από ένα άκρως εντυπωσιακό CGI βίντεο, το οποίο θέτει ουσιαστικά τις βάσεις της αφήγησης και της πορείας που θα ακολουθήσει το παιχνίδι. Αν υπήρχαν αμφιβολίες για τον ρόλο που καλείται να παίξει η Lilith και για το αν ο χαρακτήρας της αποτελεί μια επαρκή αναβάθμιση ως η υπέρτατη antagonist της σειράς, αυτές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απομακρυνθούν ευθύς αμέσως.
Πράγματι, αισθανθήκαμε πως, μετά τον Diablo και την υπόλοιπη συνομοταξία δαιμόνων, η Lilith αποτελεί ένα σοβαρότατο κίνητρο για να προστατέψουμε για ακόμα μια φορά τον λαό του Sanctuary, που έχει χάσει την ελπίδα του και αποτελεί έρμαιο των κινήσεων των Ανώτατων Δυνάμεων του Kαλού και του Kακού.
Η αρχική οθόνη επιλογής της Early Access beta μας προσέφερε την επιλογή τριών κλάσεων: του Barbarian, του Rogue και του Sorcerer, τις κλάσεις δηλαδή με την καλύτερη εκπροσώπηση των τριών συστημάτων προσέγγισης της μάχης. Κάθε χαρακτήρας είναι πλήρως παραμετροποιήσιμος – από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και του δέρματός του, μέχρι και τις πιο δευτερεύουσες λεπτομέρειες, δίνοντας έτσι μια πιο προσωπική αίσθηση στις επιλογές που θα κάνει ο παίκτης. Ο τρόπος με τον οποίο κινείται, εξελίσσεται και χρησιμοποιεί τα skills κάθε διαθέσιμη κλάση δεν απέχει αρκετά από τον τρόπο με τον οποίο γινόταν στο προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς, και δεν πρόκειται να αποτελέσει ιδιαίτερο αντικείμενο προβληματισμού και πειραματισμού από πλευράς παικτών.
Εικάζουμε, ωστόσο, πως ορισμένοι χαρακτήρες, όπως ο Necromancer, θα λειτουργούν εντελώς διαφορετικά σε σχέση με αυτό που είδαμε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Εκεί που τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν δραστικά είναι ο αριθμός των skills και η ύπαρξη πόντων αναβαθμίσεων, οι οποίοι και προσφέρονται αυτόματα κάθε φορά που ανεβαίνουμε επίπεδο.
Αντί για τα fixed skills που συνόδευαν τους χαρακτήρες στο παρελθόν, η Blizzard επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα level-up σύστημα που αποτελεί πλέον τη νόρμα στα RPGs. Κάθε φορά που αλλάζουμε επίπεδο, μπορούμε να αποκτήσουμε έναν πόντο αναβάθμισης. Αυτός, με τη σειρά του, χρησιμοποιείται είτε για το ξεκλείδωμα νέων skills, είτε για την περαιτέρω αναβάθμισή τους, παρέχοντας μεγαλύτερη ελευθερία στον παίκτη και να τον βοηθήσει να εστιάσει εκεί που εκείνος θέλει.
Δεν θα πούμε ψέματα πως δεν νιώσαμε ένα ξάφνιασμα βλέποντας το διαθέσιμο δέντρο ικανοτήτων του Rogue χαρακτήρα μας και μια έκδηλη αμηχανία για το πώς θα το διαχειριστούμε αυτό. Ακόμα και αν η beta μας έδωσε ένα όριο μέχρι το επίπεδο 25, κάτι που σημαίνει πως δεν μπορέσαμε παρά να ασχοληθούμε με ένα μικρό μόνο κομμάτι των διαθέσιμων ικανοτήτων του, εν τούτοις το ίδιο το παιχνίδι δίνει στον παίκτη ένα σχεδιάγραμμα των skills και μια ιδέα για το πού θέλει να εστιάσει κάθε φορά. Στα θετικά να αναφέρουμε και τη δυνατότητα «αποζημίωσης» των πόντων ικανοτήτων που έχουμε χρησιμοποιήσει έναντι ενός ποσού, επιτρέποντάς μας κάθε φορά να προσαρμόζουμε το build του χαρακτήρα μας κατά το δοκούν και κατά το πώς το επιβάλλουν οι περιστάσεις εντός του παιχνιδιού.
Αυτό συνέβη κατά τη συμμετοχή μας σε ένα από τα boss events, όπου αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε τη γρηγοράδα των επιθέσεων σώμα με σώμα για την εξαπόλυση ranged επιθέσεων από απόσταση. Πρόκειται για χαρακτηριστικό που, αν και εντελώς διαφορετικό από την παραδοσιακή συνταγή των μέχρι τώρα Diablo, φαίνεται πως δουλεύει εξαιρετικά καλά και ελπίζουμε να διατηρηθεί και στο μέλλον.
Η Early Access beta μας έδωσε τη δυνατότητα να παίξουμε το Act 1 της κεντρικής ιστορίας και όλα τα side quests που αποκαλύπτονται σταδιακά κατά την εξερεύνηση του Fractured Peaks. Οι κεντρικές αποστολές μάς κράτησαν απασχολημένους για περίπου 6-7 ώρες, αλλά οι δευτερεύουσες αποστολές, που μας ταξίδεψαν σχεδόν σε κάθε γωνιά και dungeon του χάρτη, αύξησαν κατά πολύ περισσότερο τη διάρκεια. Ο ανοικτός κόσμος που υποσχέθηκε η Blizzard υλοποιείται στον μέγιστο βαθμό. Είναι ένας χάρτης με περιοχές που δεν διαχωρίζονται μεταξύ τους, αλλά που αποτελούν μια ενιαία εμπειρία.
Ο παίκτης ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανοίξει τον χάρτη, να ρίξει μια ματιά στα διαθέσιμα σημεία της κάθε περιοχής, να κάνει fast travel σε κάποιο χωριό ή πόλη που έχει ήδη επισκεφθεί, ακόμα και να τοποθετήσει ένα waypoint πάνω στον χάρτη, με το παιχνίδι να αναλαμβάνει να του δείξει τον συντομότερο δρόμο. Σίγουρα πρόκειται για χαρακτηριστικά που έχουμε δει ξανά στο παρελθόν και που δεν θα έπρεπε να μας κάνουν ιδιαίτερη εντύπωση. Συνειδητοποιούμε, όμως, πως λειτουργούν άψογα με το Diablo IV, εκσυγχρονίζοντας τη συνταγή και αλλάζοντας την εμπειρία μας προς το καλύτερο.
Μοναδικό μας παράπονο είναι το ότι δεν είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε το δικό μας άλογο, για να εξερευνήσουμε τον χάρτη πιο γρήγορα. Είναι σχεδόν προκλητικό να βλέπουμε τους στάβλους με τα διαθέσιμα άλογα, αλλά να μην μπορούμε να δοκιμάσουμε ακόμα αυτόν τον μηχανισμό, οπότε απλά πρέπει να περιμένουμε την τελική έκδοση του τίτλου.
Για το τέλος αφήνουμε το κομμάτι της ιστορίας. Με το Diablo IV έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικά ενδιαφέρουσα ιστορία, έτσι όπως τουλάχιστον τη ζήσαμε κατά τη διάρκεια της beta. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκανε η υλοποίηση πλήρων cutscenes κατά τη διάρκεια των κεντρικών αποστολών, τα οποία επιτυγχάνουν το μέγιστο αποτέλεσμα στο κομμάτι της αφήγησης και προσφέρουν το απαραίτητο εκείνο στοιχείο συνοχής, χωρίς να λειτουργούν διεκπεραιωτικά όπως στους προηγούμενους τίτλους της σειράς. Κάθε story act εστιάζει σε διαφορετικά σημεία και στοιχεία της ιστορίας, που φαίνεται πως ενώνονται μεταξύ τους στο τελικό κεφάλαιο.
Την αίσθηση που θα αποκομίσουμε από το σύνολό της θα την συζητήσουμε πιο διεξοδικά όταν και το παιχνίδι κυκλοφορήσει και επίσημα τον Ιούνιο. Όμως, για την ώρα, κρατάμε την αίσθηση της αγωνίας, της αβεβαιότητας και της απελπισίας, έτσι όπως προσφέρονται στον παίκτη μέσω του οπτικοακουστικού τομέα του τίτλου. Από τις πιο γήινες υφές και χρώματα μέχρι και την χαμηλή μουσική υπόκρουση μελαγχολικών μελωδιών, η Blizzard συνθέτει το παζλ του κόσμου του παιχνιδιού που πραγματικά μας είχε λείψει.
Το Diablo IV είναι ένα παιχνίδι που προσπαθεί να επαναφέρει την αίσθηση που επέδιδε ο κόσμος του πρώτου παιχνιδιού της σειράς: ενός κόσμου διεφθαρμένου, διαβολικού, σκοτεινού. Ενός κόσμου που προσπαθεί άδικα και αδέξια να ορθοποδήσει μετά από το Κακό και την καταστροφή που έχει δεχτεί. Όμως, το Κακό εξακολουθεί να υπάρχει εκεί. Τα κάθε λογής σκοτεινά πλάσματα καραδοκούν στις παγωμένες βουνοπλαγιές και στα ανήλιαγα μπουντρούμια. Ακόμα και οι φαινομενικά καλοί και αγαθοί κάτοικοι μπορεί να κρύβουν μέσα τους ένα απαίσιο σκοτάδι και να είναι πρόθυμοι να το αποκαλύψουν σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Το κακό φαίνεται να έχει παρεισφρήσει παντού, χωρίς να υπάρχει ελπίδα για αλλαγή.
Αυτό είναι το νέο Sanctuary, το βασίλειο της Lilith. Ο κόσμος που δεν είδαμε στο Diablo III και που αποζητούσαμε χρόνια. Ο κόσμος που νιώθουμε πως πραγματικά αξίζει να αφιερώσουμε αρκετές ώρες για να ανακαλύψουμε, να γνωρίσουμε και να σώσουμε. Κατά συνέπεια, οι πρώτες μας εντυπώσεις είναι θετικότατες.
Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με την beta το υπόλοιπο Σαββατοκύριακο, θα κάνουμε ακόμα μια επίσκεψη και το επόμενο και θα επιστρέψουμε ξανά τον Ιούνιο, όταν και το Diablo IV κυκλοφορήσει επισήμως στις οικιακές κονσόλες και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Praise Lilith, λοιπόν…και λίγη υπομονή.
To Diablo IV θα κυκλοφορήσει τις 6/6/2023 για PS5, PS4, PC, Xbox Series και Xbox One. Η πρόσβασή μας στην έκδοση beta έγινε με κωδικό που λάβαμε από την AVE.