H σειρά Garten of Banban ανήκει στα 1st person puzzle games και λαμβάνει χώρα σε ένα τρομακτικό νηπιαγωγείο με καρτουνιστικά τέρατα. Δυστυχώς, σε όλους τους τομείς, από τον τεχνικό μέχρι το gameplay, επικρατεί μια προχειρότητα. Δεν λείπουν και τα εκνευριστικά τμήματα, που λόγω των μεγάλων loading times γίνονται ακόμα πιο κουραστικά. Οι παίκτες καλύτερα να ασχοληθούν με κάτι άλλο, καθώς στην κατηγορία υπάρχουν πάρα πολλά παιχνίδια πολύ ανώτερης ποιότητας.
Προτού ξεκινήσουμε την παρουσίαση των τεσσάρων πρώτων τίτλων της σειράς Garten of Banban, που έγιναν πρόσφατα διαθέσιμοι στις κονσόλες, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το υψηλό budget και οι πολυάριθμες ομάδες ανάπτυξης δεν είναι προαπαιτούμενο για ένα ποιοτικό παιχνίδι.
Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα indie τίτλων με πολύ μικρό budget και εξαιρετικά λίγα άτομα πίσω από αυτά, ακόμα και δημιουργίες ενός ατόμου, που ξεχειλίζουν από ποιότητα και έμπνευση. Δυστυχώς, τα τέσσερα πρώτα Garten of Banban απέτυχαν εν πολλοίς να πιάσουν έστω και ένα αξιοπρεπές ποιοτικό επίπεδο και η ενασχόληση μαζί τους αποτέλεσε μια πονεμένη εμπειρία.
Η σειρά πρωτοέκανε την εμφάνισή της στα PC και τα κινητά, και μέχρι στιγμής αποτελείται από 6 τίτλους, ενώ αναμένεται το Garten of Banban 8. Παραδόξως, το Garten of Banban 5 δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα και από το 4 περάσαμε κατευθείαν στο 6. Όπως είπαμε, τα 4 πρώτα παιχνίδια κυκλοφορούν πλέον και στις κονσόλες.
Με δύο λόγια, πρόκειται για puzzle / adventure games πρώτου προσώπου με πολύ απλό χειρισμό, τουτέστιν ένα πλήκτρο για interaction με το περιβάλλον και ένα drone που χειριζόμαστε – πολλές φορές ανεπιτυχώς- με τα shoulder buttons για να πατάει διακόπτες.
Το σενάριο είναι εν πολλοίς ακαταλαβίστικο. Χειριζόμαστε έναν άνθρωπο που ψάχνει να βρει το παιδί του σε ένα νηπιαγωγείο. Μόλις φτάσουμε σε αυτό, θα διαπιστώσουμε ότι είναι γεμάτο με τέρατα που σχεδιαστικά θυμίζουν πλάσματα του Sesame Street, σε καμια περίπτωση όμως τόσο cult σχεδιασμένα. Η αφήγηση είναι τόσο βασική, αινιγματική (με την κακή έννοια) και δοσμένη με τόσο πρόχειρο τρόπο, που δεν καταφέρνει να κρατήσει κανένα ενδιαφέρον. Μοιάζει εν πολλοίς με παρωδία, αλλά υποπτευόμαστε έντονα ότι η παρωδία δεν είναι ο σκοπός των δημιουργών.
Γενικά το παιχνίδι προσπαθεί να περάσει ένα horror αίσθημα και να το συνδυάσει κάνοντας αντιδιαστολή με τα χαρούμενα, χρωματιστά γραφικά, αλλά ανεπιτυχώς. Το horror στοιχείο περιορίζεται σε jump scares, έντονο κούνημα της οθόνης και κραυγές των τεράτων όταν μας πιάνουν, ενώ τα γραφικά μάς απογοήτευσαν. Θυμίζουν τα πρώτα τρισδιάστατα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πριν δεκαετίες, χωρίς λεπτομέρειες και χωρίς ομορφιά.
Ακόμα και η χρωματική παλέτα, παρ’ότι έντονη, δεν μας άρεσε όσον αφορά τα συγκεκριμένα χρώματα που επιλέχτηκαν. Οι χαρακτήρες είναι άσχημα σχεδιασμένοι όπως προαναφέραμε, ενώ και ο ήχος πιάνει πολύ χαμηλά ποιοτικά επίπεδα. Τα voice overs είναι κακής ποιότητας και εντελώς “ξύλινα”, θυμίζοντάς μας τις ερμηνείες στις Οικογενειακές Ιστορίες, ενώ η μουσική σε ελάχιστα μόνο σημεία κάπως ξεχωρίζει.
Γενικά, όλος ο τεχνικός τομέας μάς φάνηκε βιαστικός και εντελώς προχειροφτιαγμένος, σαν να ανήκει σε άλλη εποχή του gaming. Δυστυχώς, αυτή η εντύπωση επεκτάθηκε και στον νευραλγικό τομέα του gameplay.
Όπως είπαμε, πρόκειται κατά βάση για puzzle παιχνίδια, με τον παίκτη στα περισσότερα σημεία να ψάχνει για keycards ώστε να προχωρήσει στο επόμενο δωμάτιο. Μπορεί να χρειαστεί να λύσει κάποια απλά puzzles, να εξερευνήσει το χώρο για κρυφούς διακόπτες ή να παίξει κάποια απλά mini games ή platform τμήματα. Το κακό είναι πως όλοι αυτοί οι gameplay μηχανισμοί ποτέ δεν ξεπερνούν το επίπεδο του μετρίου, ενώ υπάρχουν και πολλά σημεία που απλά εκνευρίζουν πολύ τον παίκτη.
Σε κάποια σημεία θα πρέπει να τρέξουμε για να αποφύγουμε ένα τέρας. Αυτό γίνεται κρατώντας πατημένο το L3, τον αριστερό μοχλό δηλαδή. Πραγματικά αυτό κάνει τα συγκεκριμένα τμήματα αφόρητα και αδυνατούμε να εξηγήσουμε γιατί δεν αρκεί να πατήσεις απλά το L3, και πρέπει να το έχεις κρατημένο, κινώντας ταυτόχρονα τον χαρακτήρα, ή, ακόμα καλύτερα, γιατί το run δεν γίνεται με τη χρήση ενός shoulder button. Πραγματικά, ο χειρισμός του run μάς έκανε να λυπόμαστε το νέο μας pro controller για την ταλαιπωρία στην οποία το επιβάλλαμε. Δεν φτάνει που το παλιό μας controller εμφάνισε drift, θα χαλάσουμε και το νέο…
Σε αυτά τα τμήματα το χρονικό περιθώριο είναι εξαιρετικά σφιχτό και τα “game over” συχνά. Έλα μου ντε που το loading screen είναι αδικαιολόγητα μεγάλο… Η οθόνη μαυρίζει, εμφανίζεται ένα σκέτο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, αγνώστου προελεύσεως και σκοπού, και μετά μια νέα οθόνη με το μήνυμα «Press A to be reincarnated”. Ok… Όλα αυτά για να ξαναδοκιμάσεις το εκνευριστικό κομμάτι.
Οι δε γρίφοι είναι και αυτοί μέτριοι – στην καλύτερη περίπτωση. Κάποιοι είναι υποφερτοί και έχουν ένα ενδιαφέρον και κάποιοι άλλοι είναι απλά βαρετοί. Κανένας δεν είναι από καλός και άνω. Απογοήτευση λοιπόν και σε αυτό το κομμάτι…
Επειδή νομίζουμε ότι έχετε αντιληφθεί προς τα πού πορεύεται αυτό το review, λέμε να συντομεύουμε. Όσον αφορά τη διάρκεια, το πρώτο παιχνίδι είναι το μικρότερο και κρατάει μισή ώρα και τα άλλα 3 κρατούν από 1,5 ώρα το καθένα. Η εξέλιξη από το 1 στο 4 είναι πολύ μικρή, με το 4 να είναι το καλύτερο από όλα και αυτό γιατί αποφεύγει τα εκνευριστικά τμήματα που προαναφέραμε, χωρίς όμως να βελτιώνεται αισθητά στο κομμάτι των γρίφων.
Ανακεφαλαιώνοντας, δεν αμφιβάλλουμε ότι πίσω από τη σειρά Garten of Banban υπάρχει ένα όραμα. Άλλωστε, τα τόσα sequels δείχνουν ότι οι δημιουργοί πιστεύουν σε αυτή. Παρ’όλο που δεν την είχαμε ακουστά, εκπλαγήκαμε από το πόσα walkthrough videos και streams υπάρχουν για αυτήν στο Youtube. Είναι μια σειρά που για κάποιο λόγο έγινε viral ή trendy; Ίσως…
Δυστυχώς, όμως, εν έτει 2024 υπάρχουν πολύ καλύτερα παιχνίδια της κατηγορίας – και όχι μόνο – για να ασχοληθεί κάποιος. Θεωρούμε ότι τίτλοι που φαντάζουν τόσο πρόχειροι σε όλους τους τομείς και θα τραβούσαν την προσοχή μόνο κάποιου τη δεκατία του ’90 που δεν είχε ξαναδεί 3D game, δεν αρμόζουν να κυκλοφορούν σήμερα.
‘Εχουμε μια μικρή περιέργεια αν η κατάσταση βελτιώνεται στα εναπομείναντα επεισόδια της σειράς, αλλά πραγματικά οι ελπίδες μας είναι μηδαμινές και σας συμβουλεύουμε να προσπεράσετε χωρίς τύψεις και να ασχοληθείτε με κάτι πιο εκλεκτό, όπως ένα πιάτο γίγαντες γιαχνί ή πατσά.
Τα 4 πρώτα επεισόδια του Garten of Banban είναι ήδη διαθέσιμα για PC, PS4, PS5, Switch, Xbox Series, Xbox One και κινητά τηλέφωνα. To review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch, με review codes που λάβαμε από τη Feardemic.